Naturex

Holistička masaža
Napisao Administrator
petak, 18 januar 2013 02:13

holisticka masažaHolistička masaža je posebna i izuzetna jer deluje na biće u celini tako što uspostavlja harmoniju na mentalnom, emocionalnom i fizičkom novou. To je masaža kojom možemo umiriti misli i uvesti se u duboku relaksaciju, što nam je svima potrebno da bismo ublažili posledice savremenog života. Holistička masaža je blaga ali njeno dejstvo je snažnije i dublje nego u tradicionalnim masažama, jer deluje na više nivoa.

Tehnika holistiške masaže je nastala kombinovanjem više komplementarnih tehnika. Ne postoji jedna, već veliki broj različitih tehnika.  One su nastale kombinovanjem principa najefektnijih elemenata zapadnih i istočnih masaža,

sjedinjujući znanja tradicionalne i alternativne medicine. Koristi elemente Shiatsu, Ayurvede, refleksologije, Thai masaže, masaže toplim jastučićima sa začinima, akupresure glave i stomaka, limfne drenaže, pasivnog istezanja…Sinteza tehnika daje snagu masaži jer ona deluje na suptilne energetske kanale, čakre, akupresurne tačke, a time na spiritualno u biću.

Dobro kombinovane tehnike su proizvod znanja o sistemima, organima i isceljujućim procesima, energetskim kanalima i zonama.  Za masažu se koristi prirodno ulje kao gotova mešavina esencijalnih ulja u baznom ulju, a najbolje je napraviti mešavinu aromatičnih ulja za klijenta prema trenutnom psihofizičkom stanju. Dobro odabrana esencijalna ulja pojačavaju dejstvo masaže, primenjene na odgovarajuće energetske zone gde je njihovo dejstvo najjače. Pritisak koji se koristi u masaži varira od delikatnog kao u aromamasaži do malo jačeg, ali nikada tako snažnog kao u duboko tkivnoj masaži.

U nekim tehnikama holističke masaže posvećuje se pažnja disanju, koje pomaže energetski protok u organizmu. Vrhunski holistički terapeuti znaju više tehnika masaže koje kombinuju prema trenutnim potrebama klijenta, što i jeste suština holističkog pristupa. Način na koji terapeut uspostavlja kontakt sa klijentom je sa pažnjom, poštovanjem i razumevanjem.

holistika1Psihološki efekat masaže je uslovljen  tehnikom i harmonijom dobro uspostavljene sa terapeutom. Dobar pristupima uvid u medicinsku istoriju klijenta, ali i uticaj sredine, socijalne faktore i emotivna iskustva jer se sve to odražava na fizičko stanje. Raditi holističku masažu znači spoznati psihičko stanje klijenta.
Holistička masaža aktivira parasimpatički nervni sistem, usporava rad srca i disanje. Stimuliše oslobađanjehemijskih medijatora koji jačaju imuni sistem kao što je endorfin.
Masaža se savetuje kod bolova u vratu, leđima, krstima kod glavobolje, insomnije, oseoartritisa, loše cirkulacije, ekcema, sindroma hroničnog umora, napada anksioznosti, lošeg varenja, kongresije sinusa, povremeno povišenog krvnog pritiska uzrokovanim stresom, kada nam je potrebno da pročistimo i harmonizujemo psihu.

Posle masaže osećamo se lakši, puni energije, otvoreniji, oslobođeni napetosti i sa više samopouzdanja. U holističkom pristupu bol ili bolest znači istovremeno i dizbalans u fizičkom, mentalnomi emotivnom stanju, a masažom pokušavamo da stimulišemo samoregulacione mehanizme. Holistička masaža ima doprinos u preventivnoj medicini.

Poslednje ažurirano petak, 18 januar 2013 02:15