Ayurvedska masaža - dodir koji leči

U poslednje vreme često možemo da pročitamo i da čujemo izraz ayurveda. Čini se da se niotkuda pojavio. Izgovaraju ga mnogi, mnogi ga koriste i iskorišćavaju, mnogi se kite njime, mnogi ga nude, mnogi ga prodaju. Od ayurvedskih ulja, preko ayurvedske masaže do filozofije ayurvede. Od mnogih koji koriste ovaj izraz, mali broj zaista razume šta je ayurveda, čemu služi, kako se uči i prenosi, kako se uživa u njenim blagodetima. Ovim tekstom želimo da Vas upoznamo sa osnovama ayurvede bez čijeg poznavanja ne bi trebalo kretati ni u kakvu priču o ayurvedi.

Šta je ayurveda?

Ayurveda je nauka o dugom i zdravom životu, najstariji prirodni sistem zaštite zdravlja na svetu. Ayurveda uči savremenog čoveka da preuzme odgovornost za sopstveno zdravlje i da živi u skladu sa zakonima prirode. Zdravlje je po ayurvedskom učenju mnogo više nego prosto uklanjanje određenih simptoma bolesti. Potpuno zdravlje se postiže samo tada kada su duh, telo i okolina u idealnom skladu. Da bi se to postiglo u centar pažnje stavljamo čoveka kao jedinstvenu celinu, mikrokosmos, koji u sebi sadrži potencijal mikrokosmosa i tako mu i pristupamo, svakom klijentu prema onome što je njemu u datom trenutku potrebno i sa druge strane da pokrenemo u njemu ono što će mu u budućnosti doneti dobrobit, zdravlje i potpuno zadovoljstvo. Harmonija duha i tela je čvrsta osnova za veću sreću u životu i veću radnu sposobnost.

Ayurveda obuhvata veliki broj različitih metoda za dovođenje tela u balans (pančakarma, abjanga, višeš, garšan, udvartana, picičili, svedana, basti, širobasti, nasija, netra tarpana, pinda sveda, širodara itd).

Ayurvedska masaža - primena u salonima, spa i wellness centrima

Precizno usaglašeni postupci koji se uzajamno podržavaju, dovode do različitih vidova poboljšanja duha i tela. Osnova ove vrste masaže je poznavanje morfološkog tipa klijenta, kao i kombinacije sva tri tipa temeljnih načela (doshe): vata, pitta, kapha.

Telesne manifestacije bolesti pripisuju se neravnoteži triju temeljnih načela zvanih doshe.

Vata tera srce da kuca, krv da protiče, te podstiče funkcije mozga i nerava.

Kapha je potencijalna energija, odgovorna za telesnu snagu i lubrikaciju tkiva.

Pitta je posrednik između vate i kaphe, upravlja metaboličkim procesima organizma, od probave do ćelijske razmene.

Kada ova tri načela prestanu delovati usklađeno, pojavljuje se bolest. Samo dobrom percepcijom i razgovorom odredićemo kako treba pristupiti klijentu, na koji način ćemo raditi masažu i kojim uljima. Masaža održava osobu mladom i nadvladava iscrpljenost. Ona čini kožu zdravom i povećava gustinu mišića. Daje sklad telu i sjaj očima. Osigurava dobar san i uklanja akumulaciju fizioloških nečistoća, poboljšava gipkost mišića i zglobova, poboljšava slobodan tok inteligencije i energije.

pinda masaza - ayurveda

Vrste ajurvedske masaže:

UDVARTANA je masaža specijalnim supstancama koja tonično deluje na telesna tkiva, poboljšava metabolizam, otklanja toksine i višak masnog tkiva. Preporučuje se gojaznim osobama.

PICIČILI je kraljevska masaža koja se izvodi blagim sinhronizovanim pokretima sa toplim uljem koje je obogaćeno naročitim ayurvedskim biljem.

PINDA SVEDA je specijalna ayurvedska masaža koja se vrši lanenim ili pamučnim vrećicama napunjenim naročitim sadržajem kombinacije mlevenih začinskih biljaka pripremljenih upravo za tog klijenta. Ova masaža daje sjajne rezultate protiv bilo kakvih bolova u telu, hrani telo i otklanja krutost iz zglobova. Uljna i suva ayurvedska masaža obuhvata delovanje ruku i čakri, aroma i disanja. Svrha masaže je potpuno opuštanje i oslobađanje nakupljenog stresa, kao i usmeravanje pokrenutih toksina prema izlazima, jedan deo se oslobađa dodatnim tretmanima koji izazivaju znojenje, a drugi deo se eliminiše kroz probavni sistem.

Prema ayurvedi nismo svi isti već se svakome pristupa kao pojedincu. Zbog toga sa znanjem ove tehnike masaže može da se odgovori na svaki problem i zahtev klijenta, bilo da se radi o nezi tela ili lica.

Energetski centri – čakre

Poređani su duž kičmenog stuba i imaju svoje projekcije na prednjoj strani tela.

  • MULATHARA, prva čakra, smeštena je u predelu trtične kosti.Ona je baza, težište, osnova.Boja je crvena, element zemlja.
  • SVAHIŠTANA, druga čakra, nalazi se na lumbalnom delu kičme. Vezana je za urogenitalni trakt. Boja je narandžasta, element voda.
  • MANIPURA, treća čakra, projektuje se između pupka i grudne kosti. Boja je žuta, element vatra.
  • ANAHATA, četvrta čakra, projektuje se u nivou srca, na grudnoj kosti. Boja je zelena, element vazduh.
  • VISUDA, peta čakra, projektuje se na prednjoj strani vrata. Boja je plava, a element etar.
  • AINA, šesta čakra ili treće oko, nalazi se između obrva. Boja je ljubičasta, a element je sinteza svih elemenata.
  • SAHASRARA, sedma čakra, nalazi se na vrhu glave i to je mentalni egzekutivni centar. Boja je bela.

Aromaterapija i ulja u ayurvedskoj masaži

Aromaterapija je prirodan način unapređenja i održavanja dobrog zdravlja i pozitivnog mentalnog stava. Osnova je u čistim esencijalnim uljima, kao i u baznim uljima dobijenim na prirodan način. Esencijalna ulja su ekstrahovana iz biljaka i imaju pozitivno dejstvo na pojedine telesne simptome u smislu ublažavanja. Pomažu smanjenju mentalne i emocionalne napetosti. Esencijano ulje je veoma osetljiva tečnost koja brzo isparava na toploti.

Bazno ulje je obično prirodno ulje koje se upotrebljava da rastvori esencijalno ulje i učini ga bezbednim za masažu. Koži najviše prijaju ulje semenki grožđa, slatkog badema, susamovo ulje, maslinovo i druga.

U ayurvedi su najzanimljivije sinergije esencijalnih ulja. Sinegrija podrazumeva proces zajedničkog delovanja esencijalnih ulja. Da bi se upotrebila mešavina koja najviše prija moraju da se poznaju osobine svakog pojedinačnog esencijalnog ulja. Najčešće se koristi mešavina od tri esencijalna ulja, osim nekih specifičnih sinergija (kao što je ulje aura) koje služe za otvaranje čakri i limfnog sistema gde se koristi mešavina više ulja.

U ayurvedi se koristi i fitoterapija. Za razliku od aromaterapije, fitoterapija koristi delove biljaka kao što su: koren, kora, stabljika, pupoljak, lišće, cvetne grane, plod, seme, zrno. Postoje i ayurvedske specijalne obloge za telo, one su kombinacija mlevenih trava i esencijalnih ulja, mogu biti rastvorene u gelu ili dehidrirane, što znači da moraju biti nakvašene pre aplikacije. Obično se ovakve obloge koriste za limfoedeme, kao i za ojačavanje zidova krvnih sudova periferne cirkulacije, a pored toga ove obloge čine kožno tkivo kompaktnijim.

Učenje ayurvede zahteva vreme, posvećenost, požrtvovanost, predanost, veru i ljubav. Ukoliko kod sebe prepoznajete sve ovo, verujete u načela ayurvede, uđite u fantastični svet ayurvede, pružite sebi i svojim klijentima jedan novi način razmišljanja i postojanja, a zauzvrat ćete uživati u dobrom zdravlju, sreći i zadovoljstvu.

Leave a comment


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.


Zakažite tretman

Radnim danima od 10 do 20h
Subotom od 10 do 16h

+381 11 339 0864

natasa@nactivebellezza.rs

NactiveBellezza

Tim stručnjaka na čelu sa Natašom Marković već dugi niz godina radi na očuvanju zdravlja svojih klijenata kao i na prirodan način negovanju tela i lica.

Naš studio se bavi klijentom na holistički način, uzimajući u obzir stanje u kome je klijent prvi put došao kod nas, njegove navike, profesija kojom se bavi, mogućnost klijenta da poboljša zdravlje a samim tim da izgleda i lepše i negovanije.

Pronađite nas na mapi

Kontakt podaci

Nactive Bellezza d.o.o.
PIB: 107803434
Matični broj: 20875291

natasa@nactivebelleza.rs

+381 11 3390864

Bulevar Despota Stefana 95/3,

11000 Beograd

Copyright © 2023 | Nactive Belleza | Pravila korišćenja & Politika privatnosti