Čukljevi – kako se mogu lečiti

Čukljevi (Hallux valgus) su  deformitet mišićno-zglobnog sistema stopala koji u poslednje vreme ima sve veći broj ljudi.

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Pored genetske predispozicije može se javiti i kao posledica nošenja neadekvatne i nekvalitetne obuće, kao i neudobne i uske potpetice više od 5 do 7 cm. Kada se pojave čukljevi, remeti se kompletna biomehanika stopala, što kasnije uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta stopala.

Ako se krene u rešavanja ovog problema bez operacije postoji čitav spektar postupaka čiji je cilj ublažavanje tegoba i usporavanje deformiteta.

čukljevi

Jedna od metoda je primena bowen terapije. Potpuno prirodan način opuštanja stopala koja trpe najveće opterećenje kako zbog urođenih tako i zbog stečenih deformiteta kao i zbog nošenja ravne obuće, posebno baletanki.

Bowen terapijom prvo se saniraju bolovi u kičmi, utiče se na pravilno držanje tela, relaksiraju se stopala pa tek onda se prelazi na same čukljeve.

Refleksoterapija stopala znatno pomaže kod ovog problema zato što intenzivnim pritiscima na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

Efikasnost tretmana zavisi od samog pacijenta koji mora svakodnevno raditi vežbe, potapati stopala u odgovarajuće kupke i koristiti posebne kreme za mazanje deformisanog mesta. Bez angažovanja kod kuće terapija se znatno usporava. Preporučuje se i konzumiranje čaja od lovorovog lista zato što se smatra da ovom deformitetu doprinose naslage soli kao i grip, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, reumatske upale itd.

Narendan običan sapun može pomoći kod smanjenja bola upaljenog čuklja kao i nanošenje  povidon joda čistog ili u kombinaciji sa limunovim sokom.

Generalno, problem nije lako rešiv.

Ima ga veliki broj ljudi pa samim tim nude se i veliki broj rešenja, od čajeva, tehnika, preparata, separatora, noćnih proteza i još mnogo toga i sva rešenja su za one koji ih promovišu upravo revolucionarno i jedino na tržištu što će vam u kratkom roku rešiti tu užasnu neprijatnost zvanu čukljevi.

Istina je nešto sasvim drugo. Čukljevi su kompleksan problem, mogu se ublažavati tegobe, može se usporiti proces, može se doprineti da se zaustavi deformitet i tu govorimo o početnim fazama razvoja valgusa.

Bitno je da se nađe pravo rešenje za osobu koju muči ovaj problem, a da pri tom ne košta čitavo malo bogatstvo.

Za deformitet u odmakloj fazi jedino rešenje je operativni zahvat i puno truda u postoperativnom oporavku.

Leave a comment


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.


Zakažite tretman

Radnim danima od 10 do 20h
Subotom od 10 do 16h

+381 11 339 0864

natasa@nactivebellezza.rs

NactiveBellezza

Tim stručnjaka na čelu sa Natašom Marković već dugi niz godina radi na očuvanju zdravlja svojih klijenata kao i na prirodan način negovanju tela i lica.

Naš studio se bavi klijentom na holistički način, uzimajući u obzir stanje u kome je klijent prvi put došao kod nas, njegove navike, profesija kojom se bavi, mogućnost klijenta da poboljša zdravlje a samim tim da izgleda i lepše i negovanije.

Pronađite nas na mapi

Kontakt podaci

Nactive Bellezza d.o.o.
PIB: 107803434
Matični broj: 20875291

natasa@nactivebelleza.rs

+381 11 3390864

Bulevar Despota Stefana 95/3,

11000 Beograd

Copyright © 2023 | Nactive Belleza | Pravila korišćenja & Politika privatnosti